Jeviště Státní opery opanuje 250 hudebníků. Po 102 letech zde znovu zazní Písně z Gurre

Neuvěřitelných 250 hudebníků opanuje v úterý 20. června 2023 jeviště Státní opery v Praze. Na pražské koncertní pódium se vrátí po sedmnácti letech monumentální, pozdně romantické dílo Arnolda Schönberga Písně z Gurre (Gurre-Lieder) na námět dánské ságy ze 14. století o králi Waldemarovi a jeho lásce k Tove Lille. Do budovy dnešní Státní opery se pak tato skladba vrátí po neuvěřitelných 102 letech, neboť poprvé a naposledy zde zazněla v české premiéře v roce 1921 v tehdejším Novém německém divadle v nastudování Alexandra Zemlinského.

V připravovaném provedení spojí své síly Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Norský rozhlasový orchestr, Český filharmonický sbor Brno a Slovenský filharmonický sbor a šest sólistů, mezi nimiž nechybí například jeden z nejvyhledávanějších „wagnerovských“ tenorů současnosti Michael Weinius nebo charismatický norský barytonista, finalista Belvedere Competition 2007, Yngve Søberg. Roli půvabné Tove ztvární německá sopranistka Susanne Bernhard. Z českých pěvců se můžeme těšit na sólistku Semperovy opery v Drážďanech, mezzosopranistku Štěpánku Pučálkovou. Za dirigentským pultem stane Petr Popelka, jehož mezinárodní kariéra nabírá v posledních letech na mimořádné intenzitě. 

Koncert nabídne v přímém přenosu Český a Norský rozhlas a německá stanice MDR. Záznam bude pořizovat Česká televize. Pražskému provedení předchází koncert 18. června v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. 

Projekt vznikl u příležitosti oslav 100 let Českého rozhlasu.

Více o koncertu

Spolupráce a podpora

Organizátor

S podporou

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Spolupráce

Mediální partner

Mediální partner

Mediální partner

Kontaktujte nás

Povinné údaje